Alte informaţii de interes consular

Apostila Convenţiei de la Haga din 1961

 

Începând cu 16 martie 2001, România a aderat la Convenţia de la Haga din 5 Octombrie 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine. Apostilarea constă în aplicarea unei ştampile (apostila de la Haga) pe documente, care atestă autenticitatea acestora.

În conformitate cu Legea nr. 121/2005 din 05/05/2005 autorităţile române competente să aplice apostila sunt: tribunalele pentru „documentele care emană de la o autoritate sau un funcţionar al unei jurisdicţii a statului, inclusiv cele care emană de la ministerul public, de la un grefier sau de la un executor judecătoresc (art. 1 lit. a din Convenţie), actele notariale şi declaraţiile oficiale, cum ar fi cele privind menţiuni de înregistrare, viza de investire cu dată certă şi legalizări de semnătură depuse pe un act sub semnătură privată (art.1 lit. c si d din Convenţie), şi prefecturile pentru documentele administrative (art. 1 lit. b din Convenţie).

Apostila este în fapt o ştampilă de formă pătrată, care, în toate statele membre ale Convenţiei de la Haga, are denumirea „Apostille - Convention de la Haye du 5 Octobre 1961” şi se aplică direct pe actul de legalizat sau pe o prelungire a acestuia.

Particularitate: Tratatul dintre Republica Populară Română şi Republica Populară Ungară privind asistenţa juridică în cauzele civile, familiale şi penale ratificat prin Decretul nr.505/1958, publicat în B.Of. nr. 2/17.01.1959  prevede scutirea de orice legalizare pe documentele mai sus menţionate.

Lansarea selecției pentru posturi în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria

24.03.2017

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de…

Conferința și expoziția cu tema „O UNIUNE TOT MAI STRÂNSĂ – Moștenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi”

28.03.2017

Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ambasada Republicii Italiene la București și Reprezentanța Comisiei…

Interviu al Ambasadorului României la Budapesta în revista Capital

28.03.2017

Ambasadorul României la Budapesta: Mediul de business românesc, puțin cunoscut investitorilor maghiari I…

Ceremonia deschiderii celei de-a 28-a ediţii a festivalului de teatru francofon de la Pecs

20.03.2017

În data de 16 martie 2017, ambasadorul României în Ungaria, Marius Lazurca, a participat la ceremonia deschiderii…