Întrebări frecvente

Siguranţă şi criminalitate

Ungaria nu este considerată o ţară de risc pentru turiştii străini. Cele mai frecvente infracţiuni sunt cele de furt ale bunurilor personale, în special în locuri aglomerate, şi ale autoturismelor.

Există cazuri, când victimele sunt "punctate" deja la graniţă. Pericolul îi pândeşte în special pe cei care călătoresc singuri, par obosiţi, şoferii mai în vârstă şi femeile. Infractorii îi urmăresc, iar când îi ajung din urmă, se apropie de victime - şi sub aparenţă că vor sa-i ajute - le atrag atenţia că au pană de cauciuc ori altă defecţiune tehnică. Când victimele alese se opresc sub pretextul că le oferă ajutor îl cheamă pe şofer în partea din spate a maşinii şi îi arată ce problemă au observat. În acelaşi timp o alta persoană se apropie neobservată de maşină - de obicei uşa maşinii rămâne deschisă - şi fură din maşină tot ce este vizibil: obiecte de preţ, bani, acte, sau în multe cazuri chiar automobilul. Sunt şi cazuri când infractorii provoacă un accident aşa îl obligă pe şofer să oprească.

În alte cazuri se întâmplă ca în locurile de parcare sau benzinării persoane străine îi trezesc pe şoferii care se odihnesc ca să le atragă atenţia asupra unei defecţiuni. Deseori chiar acestea le deteriorează cauciucul înainte, ca să pară cât mai autentici. Până când şoferul se deplasează în partea din spate a vehiculului, o alta persoană fură obiecte din autoturism sau fură maşina. Tâlharii de autovehicule de obicei, pentru a părea de încredere folosesc de obicei maşini cu număr de înmatriculare din ţări EU şi cer lămuriri sau dau sfaturi în limba germană.

În cazul producerii acestor evenimente neplăcute, anunţaţi poliţia fără întârziere la numerele de telefon 107 sau 112. S-au întâmplat în Ungaria şi cazuri în care criminalii s-au deghizat în haine de poliţişti şi sub pretextul unui control de poliţie au obţinut bani prin înşelăciune de la cetăţeni străini.

Aceste cazuri se întâmplă în părţi mai puţin frecventate ale oraşelor, pe drumuri naţionale, în afara localităţilor.

În cazul pierderii paşaportului sau a altor documente se recomandă contactarea poliţiei, obţinerea unei adeverinţe care să ateste pierderea/furtul paşaportului şi, apoi, prezentarea la ambasadă pentru întocmirea unui titlu de călătorie cu care să se poată deplasa în ţară.

    

Lansarea selecției pentru posturi în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria

24.03.2017

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de…

Conferința și expoziția cu tema „O UNIUNE TOT MAI STRÂNSĂ – Moștenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi”

28.03.2017

Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ambasada Republicii Italiene la București și Reprezentanța Comisiei…

Interviu al Ambasadorului României la Budapesta în revista Capital

28.03.2017

Ambasadorul României la Budapesta: Mediul de business românesc, puțin cunoscut investitorilor maghiari I…

Ceremonia deschiderii celei de-a 28-a ediţii a festivalului de teatru francofon de la Pecs

20.03.2017

În data de 16 martie 2017, ambasadorul României în Ungaria, Marius Lazurca, a participat la ceremonia deschiderii…