Înscriere acte emise de autorităţi străine

Certificatul de căsătorie

 Certificatul de căsătorie

1. Pentru căsătoriile încheiate în Ungaria, anterior 01.10.2011, cererea de înscriere a certificatului de căsătorie se depune de către unul dintre soţi (cetăţean român).

 2. Pentru căsătoriile încheiate în Ungaria, ulterior datei de 01.10.2011, prezenţa ambilor soţi este OBLIGATORIE la înscrierea certificatului de căsătorie. Noul Cod Civil din România, intrat în vigoare la 01.10.2011, dă posibilitatea soţilor să aleagă regimul matrimonial la încheierea căsătoriei (comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională). Potrivit noului Cod Civil, trebuie îndeplinite norme în materie de  publicarea şi opozabilitatea regimului matrimonial faţă de terţi, iar pentru aceasta este necesară stabilirea legii aplicabile regimului matrimonial.

Datorită faptului că  legislaţia din Ungaria (Decretul lege 13/1979 cu privire la dreptul  internaţional privat) nu permite partenerilor alegerea unei alte legi decât cea ungară,  la înscrierea actelor de căsătorie ungare în registrele de stare civilă româneşti, publicarea şi opozabilitatea regimului matrimonial vor fi asigurate exclusiv în conformitate cu legea ungară. În acest caz, soţii nu au de îndeplinit formalităţi  speciale. Aceştia vor fi informaţi că pe actul lor de căsătorie va fi înscrisă menţiunea:  „regimul matrimonial este supus legii ungare” .

Documente necesare:

·         certificatul/extrasul actului de căsătorie ungar, în original;

·         declaraţia pe proprie răspundere privind inexistenţa altei transcrieri în România (formularul se primeşte la Secţia consulară);

·         cărţile de identitate româneşti sau paşapoartele pentru cetăţenii români cu domiciliul în Ungaria şi a dreptului de şedere în Ungaria;

·         certificatele de naştere ale soţilor; în cazul în care unul dintre soţi este cetăţean străin se va prezenta extrasul de naştere al acestuia.

Taxa consulară include înscrierea şi traducerea certificatului ungar.

Taxa pentru înscrierea certificatului în termen de până la şase luni şi peste şase luni de la încheierea căsătoriei  este diferită.

Notă: Pentru efectuarea serviciului de înscriere şi/sau traducere în regim de urgenţă - 48 de ore, se percepe taxa de urgenţă/serviciu.

 

Taxa consulară aferentă se plăteşte în numerar în moneda naţională (pentru care se emite chitanţa). Pentru a vedea cuantumul taxelor consulare, rugăm să consultaţi rubrica “Taxe consulare”.

 

Lansarea selecției pentru posturi în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria

24.03.2017

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de…

Conferința și expoziția cu tema „O UNIUNE TOT MAI STRÂNSĂ – Moștenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi”

28.03.2017

Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ambasada Republicii Italiene la București și Reprezentanța Comisiei…

Interviu al Ambasadorului României la Budapesta în revista Capital

28.03.2017

Ambasadorul României la Budapesta: Mediul de business românesc, puțin cunoscut investitorilor maghiari I…

Ceremonia deschiderii celei de-a 28-a ediţii a festivalului de teatru francofon de la Pecs

20.03.2017

În data de 16 martie 2017, ambasadorul României în Ungaria, Marius Lazurca, a participat la ceremonia deschiderii…