Relaţii bilaterale

Relaţii economice

Relaţii economice

Ungaria este unul dintre partenerii tradiţionali ai României şi a ocupat permanent o poziţie de top în comerţul exterior românesc, situându-se şi în anul 2016 pe locul 3 în totalul schimburilor comerciale ale României după Germania şi Italia.

La 30 noiembrie 2016 valoarea totală a schimburilor comerciale a atins 7.332,49 milioane euro, în scădere cu 0,20 % faţă de anul 2015.

Deficitul balanţei comerciale bilaterale a înregistrat o scădere faţă de luna noiembrie 2015, atingând suma de 1.770,94 milioane euro.

Conform datelor statistice ONRC, la data de 31.01.2017, numărul societăţilor româneşti cu capital unguresc s-a ridicat la 13.271 societăţi (pondere 6,37%), cu un capital total investit (investiţii directe) de 900.640,8 milioane Euro (locul 13 în clasamentul investitorilor străini din România, pondere 2,12%). Ungaria ocupa locul 13 în clasamentul investitorilor străini din țara noastră.

Investiţiile româneşti în economia ungară se ridică, în prezent, la aproximativ 169 milioane euro şi speram ca în următorii doi ani acestea să crească semnificativ. În Ungaria sunt înregistrate peste 7.700 societăţi cu capital românesc.

 

Proiecte de cooperare bilaterală româno-ungară 


Şedinţa comună a guvernelor României şi Ungariei reprezintă cadrul instituţional cel mai înalt al dialogului bilateral. În domeniu economic, consultările economice mixte organizate anual, alternant - anul acesta urmând să fie gazda evenimentelor partea ungară-, trasează direcţiile cooperării economice bilaterale.

Aprofundarea cooperării economice bilaterale în domeniile de interes comun, în cadrul consultărilor economice mixte, se realizează prin grupurile de lucru în domeniile tehnice de specialitate: energie, industrie, telecomunicaţii şi întreprinderi mici şi mijlocii. Lucrările sunt coordonate pe partea română de către secretariatul Consultărilor economice mixte româno–ungare din Departamentul de Comerț Exterior din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerțului și Antreprenoriat.

 

Proiecte de colaborare realizate sau în curs de realizare

Proiectul de interconectare a sistemelor de transport gaze naturale din România şi Ungaria, Arad-Szeged.

Linia Electrică de Interconexiune de 400 kV Arad – Nadab- Bekescsaba LEA 400 kV Oradea – Nadab.

Acordul interguvernamental privind Stabilirea conexiunii autostrăzii între Szolnok-Nagykereki (HU) şi Santăul Mare-Cluj Napoca (RO).

Acordul interguvernamental privind Stabilirea conexiunii autostrăzii între Szeged-Mako- Csanadpalota (HU) şi Nădlac –Arad (RO). A fost inaugurată la data de 11 iulie 2015 în prezenţa premierului român şi a vicepremierului ungar.

Acordul cu privire la deschiderea punctului de trecere a frontierei Csanadpalota-Nădlac.

Acordul interguvernamental privind exploatarea în comun a rezervelor de hidrocarburi din zona de frontieră româno-ungar.

Acordul Interguvernamental cu privire la construirea unei infrastructuri transfrontaliere de fibră optică.

Proiectul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria 2014-2020.

Comercializarea energiei electrice pe piaţa ungară de către compania românească Hidroelectrica S.A.

Proiectul construcţiei unei conducte de apă potabilă în vederea alimentării judeţului Bekes din surse situate în judeţul Arad.

Promovarea Cercului de Afaceri româno-ungar de la Budapesta (RoCham).

 

 

La alegerile prezidențiale 2019 nu se va putea vota cu titlul de călătorie

16.09.2019

Ambasada României la Budapesta vă aduce la cunoștință că a fost adoptată Ordonanța de Urgență a Guvernului…

Alegeri Prezidențiale 2019

03.09.2019

Votul în străinătate Votul prin corespondență …

Pactul Ribbentrop-Molotov. „Ne vom aminti.”

23.08.2019

România alături de Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80…

Concert cu ocazia marcării la Budapesta a încheierii Președinției române a Consiliului UE

02.07.2019

În data de 26 iunie, la Institutul Cultural Român, a avut loc…